torsdag 31 december 2009

Nyårskrönika

Tänkte att jag skulle sammanfatta 2009, det andra året i denna bloggs historia. Året har väl präglats av att det har varit svårare att gräva fram material. Det finns fortfarande en hel del saker att undersöka men många av de lättaste projekten som har gått att få fram via internet eller telefon klarade jag av redan 2008. Ska jag komma längre i framtiden är det nog dags att börja röra på sig och fysiskt besöka lite museer etc. Hur som helst, några nyheter blev det i alla fall under året:

  • I januari mailade Göran i Norberg några bilder på den dubbeldäckare (och här) som han hittat på auktion i Västmanland. Ett lite annorlunda instrument med andra lösningar än övriga fioler i kategorin. Instrumentet har snäcka, som till skillnad från övriga fioler var fäst i skruvlådans övre våning och fiolen har dessutom en intressant "lucka" på skruvlådans baksida.
  • I februari sjösattes resoneramera.se med syftet att vara en samlingsplats för bilder och info om resonanssträngsfioler. Det finns mycket som kan göras för att förbättra sidan och det kommer förhoppningsvis senare. Ska försöka förbättra strukturen och fixa lite bättre texter. Detta arbete har redan påbörjats men all info har inte laddats upp ännu.
  • Via Pelle Björlert fick jag bilder på "Göteborgsfiolen" och kunde genom dessa konstatera även vem som byggt "Tuppen", nämligen Hans Ekborg i Örkelljunga. Pelle skickade också bilder på en 6-strängad dubbeldäckare från Östergötland byggt av Johan Spetts.
  • I juni samlades ett gäng bloggläsare och resonanssträngsentusiaster på Ransätersstämman. Skoj att se instrument i verkligheten som jag endast beskådat på bilder. Vi kunde dock snabbt konstatera att det var en ganska dålig idé att ha resonanssträngsfiolträff utomhus på tidernas kallaste Ransätersstämma. På fredagen satt jag, min sambo och några kompisar i tältet och drack glögg samt eldade stormkök i värmesyfte, burr.
  • Ett lite mer misslyckat projekt under året var att kartlägga förekomsten av resonanssträngsfioler på tavlor. Jag gick igenom Statens musikbiblioteks bildarkiv så gott det gick men hittade inget jättespännande. Dessutom var jag i Härlövs kyrka för att titta på några Pehr Hörberg-målningar och även om de inte visade standardfioler rörde det sig inte heller om några resonerare. Enligt Magnus Gustafsson ska det finnas en bild på en 12-strängad fiol målad av Hörberg men jag har inte lyckats leta rätt på den. Däremot finns ju denna bild av just Hörberg som visar ett instrument med samma intarsia i greppbräda och stränghållare som vissa dubbeldäckare har.

Nu ska jag gå på fest men jag återkommer imorgon med en spaning om det nya året!

onsdag 23 december 2009

Julklappstips

Får önska er alla en riktigt God Jul! Här kommer ett sista minuten-julklappstips till från Eva Johansson och Kalle Kallin som kan vara bra att slänga upp på önskelistan. Det rör sig om tandläkarborrar som är bra vid fiolbygge, särskilt vid montering av tänder . Jag är inte hundra på att jag ser var borren är på den övre bilden men det kanske Kalle kan förklara i kommentarerna. Om inte annat är det ju en fin bild på en verkstad! Även på den nedre bilden är det lite svårt att se detaljerna, hur stort är egentligen borrhuvudet? Får det plats i ett lejongap?


onsdag 16 december 2009

Wäringen

Eva Johansson fortsätter med sin höga produktionstakt och är nu klar med ännu en dubbeldäckare, den första med 8 resonanssträngar om jag minns rätt. Detta är en kopia av "Bulan". Såg utkasten till halsen i somras och nu är det alltså klart. Ser fram emot att prova. Eva, hur har du monterat tänderna? Och vad är tungan gjord av?




tisdag 15 december 2009

Mer om spelmannenartikeln

Tyvärr verkar det som att fel version av artikeln har publicerats i tidningen. Hade tydligen kommit ihåg att skicka med en bild på resonanssträngspiggarna och en bättre bild på "Tuppen". Vet ej ännu om texten blev rätt men har för mig att jag inte ändrade så mycket till sista versionen. Hur som helst kan ni ladda ner artikeln som pdf från http://www.resoneramera.se/ (Den finns som länk i högerkolumnen på alla sidor).

Spelade förresten på en Johan Öberg-fiol från 1763 i söndags. Det var kul att se den och den lät ganska bra. Inropad för några hundra på en auktion för några decennier sedan. Undrar vad den kan vara värd idag?

söndag 13 december 2009

Spelmannenartikeln

Några av er kanske har sett artikeln i spelmannen som kom i veckan. För er som inte har tidningen ska jag lägga upp artikeln i pdf-format på resoneramera.se . Gör det imorgon. Förhoppningsvis kan artikeln leda till några heta tips om fler resonanssträngsfioler som folk i stugorna känner till. Tyvärr glömde jag skicka med en bild på piggarna runt stränghållarknappen som jag uppmanar folk att hålla utkik efter. Får lägga in en sådan på startsidan på resoneramera.se

onsdag 2 december 2009

Rosen

Här kommer lite bilder på Anders Noruddes senaste alster. En viola d'Amore med en ros istället för snäcka/huvud. Det är nog inte något som jag sett tidigare.