tisdag 26 oktober 2010

Skruvar igen

Det går lite trögt med byggandet. Stränghållaren är nästan klar, jag började med den för jag tänkte att när det är lackat och klart vill man snarast möjligt kunna stränga upp och provspela. Halsen har jag dock inte påbörjat alls utan den är fortfarande i ritningsstadiet. Funderade ju lite på skruvar för ett tag sedan och nu har jag införskaffat några testskruvar. Eftersom jag gör ritningen skalenligt i datorn kan man testa att alla skruvar och strängar får plats redan där.
Till vänster ser ni skruvar i "vuxenstorlek". Blå/grön visar respektive sida och genom att vrida på skruvarna ser man att det är omöjligt att ha standardskruvar med en bredd på 22 mm. Till vänster har jag bytt resonanssträngsskruvarna till storlek 1/4 (18mm) och spelsträngsskruvarna till halvfiolsskruvar (20 mm). Då fungerar det nästan. Om jag bara ändrar lite i formen på skruvlådans baksida kan jag flytta skruvarna i nedervåningen någon millimeter så att det kommer att fungera. Det är planen just nu. Snart är det dags att bestämma sig så att jag kan komma igång med byggandet på allvar!

torsdag 21 oktober 2010

Coolt mätinstrument

Har ni sett en sån här?
Det är alltså en tjockleksmätare som kan mäta plattornas tjocklek på en fiol utan att locket behöver plockas bort. Jag testade en härom dagen och det verkar fungera bra. De är löjligt dyra (247 euro här) och kanske inget man bara köper rakt av. Hoppas dock kunna få med en sådan till Musikmuseet. Då kan jag ta lite ungefärliga mått på de tre dubbeldäckarna.

fredag 15 oktober 2010

Intressanta instrument på Musikmuseet

Nu känner jag att det börjar bli dags att planera ett besök på musikmuseet i Stockholm. Det primära målet är att fota och mäta de tre dubbeldäckarna som finns där, alltså "Tuppen", "Munken" & "Elvis". Men det finns även lite andra instrument som jag gärna vill kolla på. Jag gick igenom lite litteratur, Bengt Nilssons "Svensk fiolbyggarkonst", Anne Nilssons "Fioler", en skrift av Tobias Norlind samt Daniel Fryklunds "Bidrag till kännedomen om viola d'amore" för att sammanställa en lista. Den senare är ganska omfattande och jag ska nog gå igenom den lite nogrannare för att även få fram lite annat intressant, det var nog nästan två år sedan jag läste skriften och en del har hänt sedan dess. Nu börjar mina anteckningar bli så omfattande att man kan hitta intressanta saker i dem om man gräver lite, det finns säkert massor av detaljer som jag har glömt och inte följt upp. Hur som helst, här är listan i någon form av prioriteringsordning:

  • Violino d'amore ombyggd till violin (enligt Fryklund nr 224 i museets förteckningar)
  • Violino d'amore med 2 resonanssträngar (Fryklund - nr 132)
  • Diskantgamba av Arwit Rönnegren
  • Fiol av Johan Spetts (enligt Bengt Nilsson) - samma byggare som denna
  • Gamba av Johann Georg Mohte
  • Viola d'amore med 6+6 strängar (Fryklund - nr 77)
  • Viola d'amore med 7+7 strängar (Fryklund - nr 537)
  • Englissche violet av Jacob Rauch, Mannheim (Fryklund - nr 548)
  • Tenorviola med resonanssträngar (Fryklund)
  • Viola d'amore av Francesco Ruger
  • Viola d'amore av Antoni Zacher (enligt Fryklund på Nordiska museet men jag har för mig att alla sådana instrument förts över till Musikmuseet)
  • Viola d'amore av Carl Bachmann (enligt Fryklund i egen ägo, har för mig att hela hans samling hamnade på Musikmuseet)
  • Viola d'amore av Franziscus Celionatis Taurini (också i Fryklunds samling)

Det blev ju en diger lista, kanske inte hinner fota och mäta allt men det är bra att ha med sig mycket information. Jag har inte hittat någon viola d'amore på musikmuseets hemsida och blir lite osäker vad de har. Vet dock att jag sett några i förbifarten senast jag var där. Har jag glömt något viktigt instrument?