lördag 16 januari 2010

Ombygge

Gösta har skicka har skickat några bilder på en fiol som han byggde om till dubbeldäckare på det tidiga 90-talet. Eftersom det var svårt att stämma har han låtit den hänga på väggen större delen av tiden sedan dess men nu kanske finstämmarinstallation av Hardestammodell är på gång och då kanske det blir mer spelat. Intressant med detta instrument är att halsen inte är bytt utan det är skruvlådan som byggts om vilket borde minimera arbetsinsatsen. Frågan är hur många dubbeldäckare som byggdes/byggdes om i vågen efter Kärleksfiol? Fortsätt gärna att skicka bilder!



torsdag 14 januari 2010

Viola d'amore

Kalle Kallin tipsade om den här viola d'amoren. Intressant lösning med resonanssträngarna. Ser lite ut som en blandning av fiol och cittra. Kanske kunde utveckla det hela så att man har tre ackord som man kan slå an och på så sätt kompa sig själv i enkla låtar...

fredag 1 januari 2010

2010

Om jag spanar tillbaka på detta inlägg som var en framåtblick inför 2009 kan jag konstatera att jag betat av några av målen som jag satte upp.
  • Det blev lite dåligt med resorna och Göteborgsfiolen återstår fortfarande att undersöka. Dessutom börjar jag fundera på om det inte är dags att åka tillbaka till Musikmuseet i Stockholm för att fota mer där och mäta. Dessutom såg jag ju inte Mohtes fiol sist (den med bytt hals). Jag tänkte sätta ihop en checklista för vad som bör mätas och fotas då jag har tillfälle att se en resonanssträngsfiol i verkligheten. Kanske lägger upp listan på bloggen för att få input från er.
  • Det finns mer att gräva i på Statens musikbibliotek, Daniel Fryklunds samlingar kan man lägga några timmar på och kartoteket med museiinstrument i Sverige har jag fortfarande inte sett. Vore ju kul om det dök upp några fler resonerare som jag kan skriva om. Tyvärr har spelmannenartikeln ännu inte gett något, kanske beror detta på att den rätta versionen med bilden på stiften vid stränghållarknappen inte var med i tidningen.
  • 2010 kommer dock (tyvärr för bloggens del) att präglas av att jag inte är i Sverige under våren. I februari åker jag till Indien några veckor och sedan vidare till Kina i dryga tre månader. Där kan det bli lite svårt att bedriva undersökningar om svenska resonanssträngsfioler men om ni skickar info kan jag förhoppningsvis komma åt blogghotellet (får se hur den kinesiska nätcensuren beter sig) och ladda upp saker. Tanken är att jag ska vara mesta tiden i Nanjing där min sambo ska plugga. Har kollat upp att det finns en fiolfabrik i just Nanjing, vore ju fantastiskt roligt om man kunde få göra ett studiebesök. Om det är möjligt tänkte jag eventuellt köpa en halvfärdig fiol och göra en egen hals till denna.
  • Fördelen med att jag åker bort är att jag måste söka nytt jobb till hösten, då kanske det uppstår en period med lite mer tid för undersökningar innan jag börjar jobba igen.