
fredag 25 juni 2010
Ny fiol av Eva Johansson i Urshult

måndag 21 juni 2010
Iranskt instrument med resonanssträngar
fredag 11 juni 2010
Jon i fiolfabriken
När de flesta av er åkte till Ransäter (gissar jag) fick jag trösta mig med att åka till ett annat roligt ställe. Ett av mina mål i Kina var att besöka en fiolfabrik. Jag hittade tidigt ett företag i Nanjing som verkade ha produktion av fioler men var lite orolig att de inte skulle låta mig komma dit. Funderade länge på hur jag skulle göra och tänkte att jag skulle behöva hjälp av en kines för att kommunicera med dem. Tre månader går fort och helt plötsligt började det bli bråttom att få till besöket. Det visade sig dock att företagets VD pratade perfekt engelska och det var inga problem att följa med till fabriken om de ändå hade ärende dit. Eftersom det bara var en vecka kvar jobbade jag lite parallellt med en annan kontakt. Bollnäsbygdens spelmanslag var här i Maj och spelade på EXPO och de fick en ordnad tur till en fiolfabrik. I tisdags svarade företaget i Nanjing att de skulle till fabriken på torsdag, dvs igår.
Fabrikerna var väldigt manuella, särskilt den mindre. Det var mer som att det var många som jobbade på ett hantverksmässigt sätt och gjorde ett moment var än en automatiserad fabrik. Funktionell verkstad skulle man kalla det med produktionsplaneringsspråk. I den större fabriken (som tillverkade fioler av lite sämre kvalité, student violins och middle grade violins) var vissa moment dock automatiserade. Lock och botten grovfrästes i CNC-maskin och f-hålen brändes ut. Det senare var rätt coolt att se, 10 sekunder tog ett f-hål. Det gick otroligt fort för folk att genomföra sina moment och man kan fundera lite på vilken omsorg som läggs ner. De bättre kvalitéerna är dock väldigt snyggt utförda (det man ser men också insidan) men jag vet inte riktigt hur noga man är med plattornas tjocklekar. Dessutom sattes alla fioler ihop innan plattornas utformning var färdig. De var ganska grovt utformade på utsidan och putsades i efterhand. Det indikerar att man kanske inte är så noga med avstämning etc. En annan detalj som kineserna inte är så duktiga på är uppställningen. Jag tror inte att arbetarna spelar fiol och då förstår man nog inte hur viktig stränghöjden är för spelbarheten och stallens inpassning är inte heller perfekta.

lördag 5 juni 2010
Mohte = Mohte
Mats har hört av sig igen och misstänker att den Mohtefiol som beskrivs i Fataburen från 1921 är just den som han äger. Har läst någonstans (tror att det var i Fryklunds skrifter och i artikeln av Lars Söderström) att fiolen ska vara flyttad från Nordiska museet till Musikmuseet men när jag besökte det sistnämnda kunde ingen Mohtefiol hittas. Måste kolla igen med Musikmuseet och se vad de säger. John Nordlund är i alla fall Mats släkting. Fiolerna är dessutom från samma år och det hela verkar stämma väldigt bra. Kul hur som helst att vi nu vet var fiolen finns och att den nu är fotograferad och dokumenterad.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)