onsdag 16 november 2022
Edvin hade en Mohte
måndag 14 november 2022
Angeredsfiolen och Edvin Karlsson
För några år sedan fick jag några bilder som Olle Paulsson tog vid ett besök hemma hos Edvin Karlsson sommaren 1988. Bilderna visade botten vilket inte de bilder jag sett tidigare gjort. Man såg då att Dekorationen/Rosningen vid zäpfchen har stor likhet med dekorationerna på "Tuppen" och jag gissade då att Edvins fiol byggts av Hans Severin Nyberg. Nyberg har dock inte kantintarsia på sina övriga fioler men är ju inte omöjligt att han kan ha börjat med det senare. Nu när Angeredsfiolen dök upp så har jag svängt och känner mig hyfsat säker på att även Edvins fiol är byggd av Johan Georg Mohte. Angeredsfiolen har nämligen ungefär samma dekoration vid zäpfchen som Edvins fiol, kantintarsian stämmer ganska väl överens och även om bilderna på Edvins fiol är lite suddiga gissar jag att skruvlådans baksida har samma mönster som Angeredsfiolen. Olle har hittat negativen till bilderna på Edvin Karlsson och ska försöka scanna dom vid tillfälle. Då kanske man ser tydligare.
fredag 14 oktober 2022
Ny Dubbeldäckare av Johann Georg Mohte
Denna fiol dök upp på en loppmarknad i Angered. Fiolen var i mycket dåligt skick (maskäten och överlackad med någon halvhemsk substans) men i stort sett intakt (ansiktet saknades). Fiolen har inskriptionen Johann Georg Mohte Engelholm 1748. Skruvlådans baksida har ett mycket fint mönster som jag inte känner igen sedan tidigare. Greppbrädan är mycket lik denna fiol också av Mohte (troligen samma Mohte). Syns lite dåligt på bilderna men "rosningen" på baksidan är mycket lik den på Edvin Karlssons fiol. Denna har jag tidigare sagt troligen var byggd av Hans Severin Nyberg baserat på rosningen men nu tycker jag att det är mer troligt att Edvin också hade en Mohte. Skruvlåda och huvud stämmer bättre då. Hans Severin Nyberg kan mycket möjligt ha "lånat" rosningen av Mohte som var en mer känd och tidigare byggare. Finns en hel del mer att fundera på kring denna fiol, inte minst om den är restaureringsbar. I sådana fall måste nog hela eller delar av halsen bytas ut.
Fyndet bekräftar trenden, det är Dubbeldäckare som fortsätter att dyka upp. Verkar onekligen ha varit den dominerande typen av resonanssträngsfiol i Sverige om inte slumpen gjort att alla instrument av annan sort har försvunnit med tiden (förvisso inte otänkbart men inte direkt "Ockhams rakkniv")