söndag 8 februari 2009

Axel Sjölander

Detta är inte Axel Sjölander men det är hans hus (det röda alltså)

Axel Sjölander var en spelman från Grönadal strax söder om Tingsryd i Småland. Axel bodde i en liten stuga under mycket spartanska förhållanden. Under 70-talet blev han Smålands svar på Ekor Anders och jämfört med tidigare under sin levnad fick han extremt mycket uppmärksamhet. Om ni har vägarna förbi någon gång är det ett tips att göra ett besök i stugan. Det går att ta sig en titt och allt ser ut som det gjorde när Axel bodde där. En kalender från 1981, där Axel brukade göra ett kryss för varje dag som gick, hänger kvar och man kan se att sista dagen som är överkryssad var den 14:e juni. Axel brukade under slutet av sin levnad spela på varuhuset Börjes i Tingsryd, på den så kallade Hyllan. Det är varuhusets café och priset för kaffe är samma som när varuhuset öppnade, dvs 1,50 och en ostfralla kostar 4,50. Axel gjorde en låt som heter På Börjes hylla.


Spisen
Axels kalender

Vad har då detta med en blogg om resonanssträngade fioler att göra? Axel spelade inte på ett sådant instrument men enligt Axel hade hans farfar Håkan Jonasson en resonanssträngsfiol. I Axel Sjölander - spelman i Grönadal av Magnus Gustafsson finns uppgifter att Axel klargjort mycket tydligt att farfadern spelat på en sorts fiol "som hade någon sorts ljudsträngar, di liksom ljuade med. Det hade en del spelmän på den tiden. Det är precis som på en del psalmodikon".
Tyvärr förtäljer inte historien vilken typ av resonanssträngsfiol som det rörde sig om. Inte heller var den tagit vägen.

Inga kommentarer: