torsdag 29 juli 2010

Viola d'amore av Allan Nilsson

Vi tar en kort paus från de matematiska formlerna och bryter av med lite bilder som Kalle Kallin skickat. De föreställer en viola d'amore som Allan Nilsson byggt 1985. Allan ska enligt uppgift ha gjort det kanske första försöket att återuppliva viola d'amoren genom att bygga ett sådant instrument till Anders Rosén 1978.




Återkommer inom några dagar med fler analyser om stalltrycket. Eva i Urshult hade lite problem med sin senaste dubbeldäckare. Den har (hade) löstagbar greppbräda och standardmensur och detta ledde till att halsen gav vika för strängtrycket och drogs uppåt. Nu har jag i och för sig inte läst hållfasthetslära men det vore intressant om man kunde räkna på vilka halsdimensioner som krävs för olika tryck. Löstagbar greppbräda kräver säkert större dimensioner men frågan är om man kan få exakta värden för detta. Ska fundera över frågan.

2 kommentarer:

Anders Norudde sa...

Per Hardestam gjorde Viola d´amore i nästan samma stil tidigare än 1985. Jag köpte en av honom 1982. När byggde du Leif Stinnerboms, Per? 1979?
Mvh Tillrättaläggaren ;-)

Jon Magnusson sa...

1978 byggdes Allan Nilssons första d'amore till Anders Rosén. Skrev lite fel i bloggen så tack för påpekandet. Tror att den var tidigare än Pers första.