onsdag 24 november 2010

Fiol från Hardanger


Denna fiol från Hardanger är ganska intressant. Den finns på Hardanger Folkemuseums facebooksida och ni som har facebook kan kolla lite fler bilder, vill dock inte publicera mer än denna lilla detalj från bilden eftersom den inte är min. Fiolen är byggd av Trond Isakson Flatabø 1764 och påminde mig om en artikel av Olav Sæta som jag läste för några månader sedan. Olav diskuterar hardingfelans historia och argumenterar att dess spridning sker i stort sett samtidigt som och går till på samma sätt som för barockfiolen. Detta menar han är ett starkt argument för att hardingfelan inte alls, som många andra hävdar, är ett norskt instrument baserat på äldre (medeltida) norska instrument. Istället menar Sæta att hardingfelan utvecklats från fiolen som försetts med resonanssträngar under samma tid som viola d'amoren var trendig i Europa. Fiolen på bilden har haft tre stycken resonanssträngar och det kan man på denna bild se eftersom det finns två "sadlar" på skruvlådans baksida över vilka strängarna legat för att kunna ledas upp till skruvarna som sitter på toppen av snäckan. Att en av de första kända hardingfelemakarna även byggde en fiol med resonanssträngar tycker jag indikerar att det är en lite flytande gräns mellan fiolen och hardingfelan i Norge precis som det har varit i Sverige.

Skrev ihop en lite längre text om de två teorierna om hardingfelans ursprung här. Jag kan säkert utveckla texten ännu mer senare

måndag 8 november 2010

Fiolfotografering

Jag har ju tjatat lite om att jag tänkte besöka musikmuseet för att ta nya bilder etc. Tyvärr är deras personal ganska upptagen just nu men i slutet av månaden eller i december ska det nog gå att få till ett besök. För att det ska vara någon poäng vill det ju till att jag lyckas ta lite bättre bilder än förra gången. Fiolfotografering är inte lätt tycker jag och jag har surfat lite efter bra tips och testat lite hemma. Några enkla kriterier gäller för bra foton:

  1. Helst inga skuggor vilket är svårt eftersom fiolen har så många skrymslen där skuggor kan uppstå
  2. Inte för mycket reflexer (vid produktfoto används ibland reflexer som effekt men jag dokumenterar ju bara fioler och då vill man helst inte ha något sådant).
  3. Det ska inte krävas för otymplig utrustning eftersom jag måste släpa med det till museet. Helst inte heller så mycket efterbehandling i photoshop för det tar ganska mycket tid vilket man aldrig har för mycket över.

Förhållandena i museer brukar vara ganska svåra. Det bästa är ju om det är ett ganska starkt ljus som är lika över hela lokalen men det är jag lite osäker på om det är i musikmuseets magasin. Hur som helst tänkte jag ju åka runt till andra ställen också och det kan vara svårt att hitta bra ställen att vara på. Utomhus i bra dagsljus är såklart bäst men jag tvivlar på att man får ta ut fiolerna och nu är det ju dessutom den mörkaste och kallaste årstiden så då är det nog ännu svårare.

Jag försökte simulera de svåra förhållandena i museer genom att ta några bilder när det var ganska mörkt men med ljus från sidan i form av en lampa en bit bort från fotograferingsstället. Jag ställde upp två skrivbordslampor som jag riktade mot fiolen som låg på ett lakan (man kan dock stryka lakanet för bättre bilder :-) ). Här är resultatet:

Utan blixt - alldeles för mycket skuggor

Med blixt - lite bättre men ändå skuggor

Nedsläckt i lokalen och med 30 sekunders slutartid, fortfarande lite skuggor från en avlägsen svag ljuskälla.


I en guide om produktfotografering hittade jag följande uppställning med en skiva av något laminatmaterial som ska reflektera ljus väldigt bra och på så vis göra att skuggorna inte blir så tydliga när man lyser med lampa. Skivan ska tydligen finnas i bygghandlar men jag har inte hittat när jag ringt/åkt runt och letat. Någon som vet något om detta?

Ett annat alternativ är någon form av ljustält där man lägger fiolen i ett tält av vitt tyg som sprider ljuset från lampor som lyser på tältet. Kanske funkar men då måste man köpa ett tält vilket är dyrt eller konstruera ett själv. Någon som har några tips?