torsdag 21 november 2013

Greppbräda

Det börjar bli dags att färdigställa fiolen som jag fick spelklar i somras. Det som återstår är inläggningarna i greppbrädan samt en tunga. De flesta historiska dubbeldäckare har lite kortare greppbräda än en modern fiol. Frågan är dock hur mycket man ska kapa?

Mycket som på



Eller ungefär till c-bågen vilket verkar ha varit det vanligaste?

Lutar nog att det blir det sistnämnda

 

söndag 2 juni 2013

Några fler bilder




Fiol färdig!

Idag blev jag färdig och här är resultatet. Ljudet är hyfsat lovande men en hel del intrimning återstår så något fullvärdigt test är väl inte genomfört. Tänder och tulpanmönster på greppbrädan är inte heller klart men det blir nog ett framtida projekt.

söndag 26 maj 2013

Classical Amber Varnish och Brescia Brown

 Nu har jag lackat fyra lager. Glömde tyvärr fota mellan de två första. Ett lager Classical Amber Varnish och ett lager Brescia Brown. Sedan blev det två lager Brescia Brown med iblandat Madder Lake Red och lite svart. Börjar bli rätt nöjd med färgen, får se om det blir nåt lager till. Annars väntar uppställning. Det kan bli lite konstigt med bilderna i detta inlägg, oklart varför...





tisdag 14 maj 2013

IGG B + Mineral Ground

Två lager till, Italian Golden Ground komponent B på första bilden. Imprimitura Minerale på andra. Imorgon väntar första lacklagret



söndag 12 maj 2013

solning

Här är fiolen efter två omgångar Italian Golden Ground A med cirka 8-10 timmars solning efter varje. Nu ska jag lägga på IGG B




fredag 10 maj 2013

Lackning inledd!

Nu är lackningen inledd. Här kommer en bild på obehandlad fiol (övre) och en bild då fiolen är portätad med gelatin (undre). Inte så stora färgskillnader, skillnaden i ljusförhållanden är större. Nu är fiolen i solariet påsmetad med Hawaiian tropic (Italian Golden Ground). Får se hur det blir om sisådär 8 timmar.



torsdag 25 april 2013

Halsen limmad

Nu är halsen fastlimmad, en riktig point of no return. Tror dock att det gick bra. Nu väntar finputs och sedan lack. Har köpt oldwood, tror att det kan bli bra. Börjar bli lite stressigt om jag ska bli klar till Ransäter. Nån som ska dit? Ska vi köra en resonanssträngsfiolsträff i år igen? Vilken dag passar bäst?

torsdag 4 april 2013

Nu börjar det hända grejer...

Fiolbygget stod still under en lång period eftersom jag hade lite svårt att komma på hur jag skulle få till fräsning av greppbrädan. Till slut hittade jag ett snickeri med en CNC-fräs. De ville/kunde dock inte fräsa i halvfabrikat utan det slutade med att de gjorde ett ämne från ett rätblock. De har gjort ytterkanter och sinkfrässpåret som ska passa i halsen. Resten får jag forma själv manuellt. Med greppbrädan fräst kunde jag slutpassa in halsen (och kontrollera att den sitter någorlunda rakt). Nu håller jag på att slutforma halsen och hoppas kunna limma den inom kort. Därefter är det dags att lacka! Kan jag hinna klart till sommaren månne?






söndag 24 mars 2013

Fridolf Jansson

Jag träffade Arto Järvelä i helgen och han hade fått tag på detta instrument. Det är byggt 1964 av en Fridolf Jansson på Singö (Roslagen). Fridolf verkade bygga rätt många instrument, mer info här. Oklart var inspirationen kom ifrån eller om det var egna idéer. Jag har aldrig hört talas om Fridolf innan men det kanske är värt att kolla upp.



söndag 6 januari 2013

Nyårskrönika

Jag brukar ju skriva en liten nyårskrönika varje år och sammanfatta det gångna året och blicka framåt. Denna gång är det bara 14 inlägg att sammanfatta vilket så klart är under all kritik. Man kan tänka sig att det inte hänt så mycket då men det har faktiskt dykt upp 2 nya dubbeldäckare.

Dessutom tror jag mig ha identifierat byggaren av Edvin Karlssons fiol (nämligen Hans Severin Nyberg) så helt still har det inte stått på forskningsfronten föregående år. Det finns kanske några stenar att vända på men det är ofta arbetsamma projekt med ovissa resultat och därför lite hög tröskel att ta tag i när man jobbar heltid. Vore kul att tränga djupare i kopplingen mellan Tielke och Ängelholmsbyggarna. Min nuvarande hypotes är att några av landets bästa instrumentmakare som bodde i Ängelholmstrakten på nåt sätt fått inspiration av Tielke eller nån annan på kontinenten och att dubbeldäckarbygget därifrån spritt sig till amatörbyggare i andra delar av sydsverige. Vore kul att gräva mer om situationen i Danmark, jag skulle inte vara helt förvånad om det fanns en dubbeldäckare där.

I övrigt är årets mål att bli klar med mitt bygge och det borde inte vara orimligt. Den svåraste biten nu är att fräsa greppbrädan. Behöver den för att slutpassa in halsen. Därefter är det mest finputs, lack och uppställning kvar.