torsdag 1 februari 2024

Drängar på slagfältet

 När jag hittade Mothe som dräng hos Nils Hielm i rullan i Knipercronas beskickningshandlingar så fick jag av en händelse se en intressant grej i anslutning till det.

Som dräng till Hindrich (eller Henrik som vi som är lite mindre germanofila än Knipercrona skulle säga) Johan Rehbinder, överstelöjtnant vid Närke/Värmlands infanteriregemente står en Nils Nilsson. Kommer ni ihåg Antikrundanfiolen? Den var byggd av en Nils Nilsson och helt otänkbart är det inte att fler fiolbyggare var med i samma gäng som lärde sig hantverket i Ryssland. Antikrundanfiolen byggdes i och för sig 1775 och det är väl sannolikt lite för sent om det skulle varit en Nils Nilsson som varit med i Karl XII:s ryska fälttåg. Senare än 1690 kan man nog knappast vara född om man skulle varit med där och då är man 85 år 1775 och det känns osannolikt. Det finns uppgifter om en Bengt Nilsson som hade privilegier på 1780-talet och jag har haft funderingar om det kanske har varit en son till han som byggde Antikrundanfiolen. Det råder viss osäkerhet om den geografiska hemvisten för denne Bengt Nilsson. Det står Hulta, Nedre Ullerud, Nyeds socken i Svensk fiolbyggarkonst och Nedre Ullerud ligger i Deje och Nyeds kyrka i Molkom, båda norr om Karlstad. Eva Helenius-Öberg anger det dock som Hulta, Nyeds socken i Småland, någon Nyeds socken finns inte i Småland men däremot en Nye socken strax sydost om Vetlanda och detta har gjort att jag funderat lite om det kan finnas en koppling till Antikrundanfiolen som hittades i Värnamo men också varit en sväng i Linköping. Värmland känns dock mer troligt vilket är lite intressant eftersom Rehbinders dräng Nils Nilsson är född just i Karlstad. Men som sagt, troligen fel person p.g.a. tidsmässiga skäl.

En kanske mer intressant aspekt med detta är att läsa var de olika personerna i Knipercronas rulla anges vara tillfångatagna. Mothe och Hielm fångades vid Nipern (eller Niperstranden alltså floden Dneprs strand, d.v.s. kapitulerade vid Perevolotjna ett par dagar efter slaget vid Poltava). Jag har alltid tänkt att Mothe och övriga drängar hängde med trossen och jag är tämligen säker på att svenskarna lyckades få med hela trossen till Perevolotjna. Nils Nilsson står liksom Rehbinder som fången vid Poltava och det skulle väl då innebära att Nilsson måste ha varit med på slagfältet. Jag är lite osäker på om Rehbinders kompani (Överstelöjtnantens kompani) var med Roos bataljon som förirrade sig vid redutterna och inte var med i huvudslaget men vid snabb omläsning av ett stycke i Peter Englunds Poltava så hittade jag att Rehbinder åtminstone ledde stormningen av en av redutterna och det var ju i samband med det som de tappade bort huvudarmén. Så om inte Rehbinders kompani avbröt stormningen och fortsatte framåt så bör han ha varit med Roos och inte med huvudarmén. Det spelar kanske inte så stor roll, Nilsson måste nästan ha varit med på slagfältet oavsett. Det innebär också att Johan Georg Mothe kan ha varit med på slagfältet. Tydligen gick det åt väldigt mycket hästar under ett slag och har läst något om att högre officerare ofta hade med flera extrahästar. Kanske var det Mothes jobb att vara stand by med en extrahäst om ordinarie skulle försättas ur stridbart skick? En följdfråga då är om Mothe i sådana fall var med den mindre styrka under ledning av Hielm som strax före huvudanfallet fick i uppgift att försöka få tag i Roos försvunna bataljoner (lite motstridiga uppgifter här mellan Wikipedia och Englund). Undrar hur många som funderat mycket över drängarnas situation i armén och under slagen tidigare? Jag har läst väldigt lite om det under min litteraturgenomgång och det finns en möjlighet att det är väldigt få.


Inga kommentarer: