fredag 26 december 2008

(jul)stämning

Att stämma om fiolen är ju kul. Jag spelar i perioder en hel del med A-bas eller AEAE, någon enstaka låt med AEAC#. Södling skriver en del om förstämningar och tar upp 12 exempel som han har observerat svenska folkmusiker använda.

Så här skriver han: Evad vidkommer folkspelets "förstämning", t.ex. n:ris 2,3,5,8,9,10 och 12, så kunna de anses såsom minnen från den tid, då på fiolen endast speltes pentatoniskt, hellst flera springedanser finnas på samma form. Den gaf ock mera klang åt melodien, i förening med ett fylligare ackompanjemang åt ensam fiol; ehuru allmännast fanns en fiol hvarpå speltes "sekund" ackompanjerande harmoni. - ännu spelas någon gång pentatoniskt.

2,4 & 11 är inte helt ovanliga men övriga är väl inte så vanliga idag. Problemet med ovanligare omstämningar är att det känns som man behöver ett gäng låtar på varje stämning för att det ska kännas lönt och stämma om. Är det någon som kan ett dussin låtar med HEAD?

2 kommentarer:

Anders Norudde sa...

Vet en som brukar stämma fiolen i ADHD och stampa i golvet, damp damp...
Hö hö hö....

Har en trevlig stämning närapå: A C# H C# på hardingfela.

Trevlig blogg!!!

Jon Magnusson sa...

ADHD är ju en klassisk stämning! Känner en som gjort en ADHD-polkett (med ackordsföljd enligt namnet). Den är ganska störig...