fredag 27 mars 2009

Släkten Mörner och "Bulan"

Nu var det länge sedan det hände något här, beror mycket på att jag varit på semester en vecka. Dessutom blir det allt svårare att få fram ny info men då får man vända på varenda liten sten som vi ser i detta inlägg.

Kommer ni ihåg turerna om "Bulan" (här, här och här)? Enligt en lapp skriven av Smålands Museums grundare Gunnar Olof Hyltén Cavallius tillhörde "Bulan" Sophie Louise Mörner, grevinna på godset Oby söder om Växjö. Jag hittade en bok på Stockholm stadsbibliotek om denna släkt och även om det verkade vara ett långskott tänkte jag att jag skulle kolla lite i den. Det har inte blivit av förrän nu. Boken är en lång släktkrönika med massor av namn och uppgifter. Jag skummade igenom boken med glasögonen inställda på sökläge för ordet fiol. Tyvärr gav den inte några revolutionerande ledtrådar till "Bulans" ursprung men lite info fanns i alla fall.

Sophie Louise Mörner föddes 1762 och dog 1821. Hon gifte sig med Johan Wilhelm Sprengtporten. Enligt Hyltén-Cavallius lapp så har "Bulan" skänkts till muséet via änkan Helena Kask och detta skedde 1867, alltså ganska långt efter Sophie Louise Mörners död. Det förekommer en hel del kopplingar till en del kända folkmusiksamlare. Gunnar Olof Hyltén Cavallius verkar ha haft en hel del kontakt med släkten Mörner men han föddes 1818 och lär inte ha träffat Sophie Louise särskilt mycket. Däremot kanske han hörde talas om "Bulan" via en Charlotte Mörner som han verkar ha träffat. Utöver Hyltén Cavallius nämns Olof Åhlström, känd folkmusikinsamlare från sörmland och Peter Wieselgren (som har kopplingar till denna fina låt). Exakt hur det gick till när "Bulan" gick från släkten Mörners ägo till Smålands museum går tyvärr inte att svara på men det låter inte orimligt att fiolen funnits i släkten under 1700-talet och sedan hamnat på muséet via denna Helena Kask. I början av boken framgår det att släkten Mörner har haft extremt mycket kontakter med det nyligen försvenskade Skåne, en kontakt som enligt smålandsforskarna Vejde alltid varit vanlig bland människor i Värend men som säkerligen tilltog efter freden i Roskilde. Det är alltså inte långsökt att tänka sig att någon i släkten Mörner köpt "Bulan" av antingen Arwit Rönnegren i Kattarp eller Mohte i Ängelholm och att instrumentet sedan ärvts vidare i släkten.

Det står inte så mycket om musik i boken. På ett ställe nämns att Sophie Louise Mörner dansade 6 menuetter på en bal för 70 personer i Växjö och hon spelade ibland luta. Den enda fiolspelman som nämns är polacken löjtnant Witzofsky som tydligen komponerade till "hvad instrument som åstundas". Vid ett tillfälle besökte man Gåvetorp, lärde att laga smålandsost, åt middag hos en prost och hörde predikan i Lekaryd samt njöt av Witzofskys violin. Jag antar att det förekom en del fester med dans på ett 1700-talsgods. Kanske köptes "Bulan" för att användas till musikunderhållning vid sådana tillfällen.

Inga kommentarer: