måndag 16 juni 2008

"Bulan" igen

Magnus Gustafsson har skickat en avskrift av den lapp som Gunnar Olof Hyltén Cavallius antecknat rörande fiolhalsen på Smålands Museum. Den lyder enligt följande:

Wiolhals å folkfela. // Alle gamble wärendska fele-lekar, eller melodier för fela, äro satta för en gammaldags stämning, afvikande från den nu brukliga fiolens. // A: 1699. Tillhörig grefvinnan Sophie Louise Mörner å Oby och skänkt till änkefru Kask.GH-C.

Var dateringen 1699 kommer ifrån framgår inte. En snabb googling på Sophie Louse Mörner ger att hon födde en son 1794 och följdaktligen borde vara född på 1770- eller möjligen 1760-talet. Oby är ett säteri i Alvesta kommun, och säteriet ligger väldigt nära Lästad och Blädinge. Det finns också en bok med titeln den gamla Oby-släktkretsen och dess minnen och Sophie Louise Mörner är ett sökbegrepp. Boken kan möjligen vara ett långskott men kan kanske vara värd en snabbtitt. Hyltén Cavallius iakttagelse om fiolstämningar är kanske aningen överdriven. Låt gå att det finns många låtar i spelmansböckerna som noterats omstämt men ALLA lär det ju inte vara.

För övrigt har jag placerat denna blogg i Uppsala bloggkartan.se eftersom jag numera är Uppsalabo.

Inga kommentarer: