Rätt snabbt när man börjar intressera sig för svenska fioler med resonanssträngar och i synnerhet modellen med åtta resonanssträngar och skruvlåda med två våningar inser man bristen på ett bra och relevant namn på instrumentet/instrumenten. Vad tusan ska det kallas? När man börjar skriva om det hela blir namnbristen än mer tydlig.
- I konvoluten till Pelle Björnlerts skivor benämner han det violino d'amore vilket säkert är ett korrekt namn. Även Daniel Fryklund använder detta begrepp vilket är ett bra argument för att fortsätta med det. Varför uppfinna hjulet igen? Namnet är dock kanske inte helt uteslutande för modellen med åtta resonanssträngar och skruvlåda i dubbelplan. Violino d'amore skulle väl kunna användas för alla fioler/violiner med resonanssträngar. Fryklund menar t.ex. att hardingfelan är en typ av violino d'amore och jag är långt ifrån säker på att norrmännen tycker att det är en bra klassificering. Dessutom vet jag inte om jag tycker att det är ett tillräckligt unikt namn, som vi såg här så kan en violino d'amore ha mer än fyra spelsträngar (det skulle dock kunna tänkas att de som satt etiketter på museiinstrument gjort fel och att de instrument som haft mer än fyra strängar borde benämnts viola d'amore) och stor variation i antalet resonanssträngar.
- En variant är kärleksfiol som var namnet på Anders Roséns & Pelle Björnlerts gamla LP från 1986 och argumentationen för detta översatta uttryck bör ju vara lika som för föregående förslag
Vad kan man tänka sig om man vill ha något mer specifikt? I Lars Söderströms artikel används Skåne-/Smålandsmodellen och även om majoriteten av fiolerna med åtta resonanssträngar är byggda eller hittade i södra Sverige så låter detta inte som ett instrumentnamn. Här är kommer istället åtta andra seriösa och oseriösa förslag:
- Låtfiol - Är ett namn som använts på svenska fioler med resonanssträngar men framför allt kommit att beteckna Kåre Leonard Knudsens fioler med två resonanssträngar. Detta gör namnet uteslutet här tycker jag.
- Dubbelplansfela/-fiol - Ett uttryck jag använt några gånger på denna blogg. Inte så dumt eftersom det är den enda kända modellen med två våningar på skruvlådan. En liknande variant är ...
- Dubbeldäckare - Detta namn läste jag först i en kommentar som Per Hardestam skrivit på denna blogg. Namnet syftar också på de två våningarna på skruvlådan och jag tycker att det ligger bra i munnen. Det kanske inte är ett formellt namn utan snarare en lite informell benämning. Jag gillar det dock skarpt.
- Smålandsfela, Skånefela eller Götalandsfela - Parafraser på Hardingfela som anknyter till modellens ursprungsområden. Jag tycker dock att alla sådana namn låter ganska rejält fåniga. Dessutom råder fortfarande många frågetecken om ursprunget till denna fiolmodell. Innan det är klarlagt verkar det ju dumt att försöka sätta ett sådant namn.
- Åttaundersträngad fiol - Är ett ganska bra namn som Magnus Gustafsson använt. En nackdel är väl att det är lite av en tungvrickare.
- Tolvsträngad fiol - Ganska roligt tycker jag eftersom tolvsträngade gitarrer är ganska poppis i folkmusiksammanhang. "Öh, ta fram din tolvsträngade så lirar vi en låt" kan då bli ett uttryck med flera betydelser.
- DP-12:a - Svenska produkter brukar allt som oftast ha modellbeteckningar snarare än namn. Titta bara på bilar. Volvo och Saab heter nu S40, 240, V70, 9000 CSE, 9-5 medan utländska bilar heter Seat Ibiza, Fiat Punto, Volkswagen Polo, Toyota Yaris etc. Vårt senaste stridsflygplan kallas allmänt för Jas (jakt-attack-spaning) trots att det har namnet Gripen som borde ha potential att vara ett folkligare namn. Kanske gillar svensken torra ingenjörsmässiga beteckningar? Då är DP-12 ett bra namn. DP för dubbelplan och 12 för antalet strängar. Då kan man skilja den från en EP-4:a (de flesta hardingfelor) och EP-2:or (Kåre Leonard Knudsens låtfioler) :-)
- DP4-8 - En variant på föregående där antalet spelsträngar respektive antalet resonanssträngar redovisas. Då kan man skilja på en viola d'amore med fem spelsträngar och fyra resonanssträngar (EP5-4) och en hardingfela med 4 spelsträngar och fem resonanssträngar (EP4-5)
Vad tycker du, vilket namn är bäst? Har du kanske fler förslag?
2 kommentarer:
Hej Jon
Som du vet har jag modifierat två fioler till två respektive fyra resonanssträngar.
I mitt fall var valet enkelt. Med jaguar kroppar som snäcka blev namnen enkla
Jaguar Mk1 och MK II
Men när det gäller namnfrågan så håller jag på Låtfiol. Det skulle låta mer helt enkelt.
Håkan Wasén
Har du någon förlaga för jaguaren eller är det en egen idé?
Skicka en kommentar