fredag 6 juni 2008

Kåre Leonard Knudsen

Kåre Leonard Knudsen, Magnus Bäckström & Kalle Almlöf (foto Simon Simonsson)

Kåre Leonard Knudsen hette en pensionerad norsk sjöman från Arendal som under 70-talet började konstruera fioler med resonanssträngar åt stjärnor och entusiaster i den svenska folkmusikvågen. Kåre blev kanske mest känd för en variant med två resonanssträngar baserat på idéer från Anders Rosén och som han, Magnus Gustafsson, Toste Länne m.fl. trakterar ännu idag. Anders Rosén hade studerat en del gamla instrument, bland annat ett exemplar från Hälsingland med en resonanssträng. Anders tyckte dock att det vore roligare med två resonanssträngar och att detta skulle passa svensk folkmusik ganska väl. Hardingfelans fyra eller fem resonanssträngar är alltid stämda i dur (med en durters, vanligen fiss) och detta passar inte så bra för svensk folkmusik som byter mellan moll och dur. Instrumentet lanserades på skivan Forsens låt och eftersom Kåres adress var bifogad i konvolutet blev han nerringd av beställare. Allt som allt byggdes ungefär 50 fioler av denna modell. Kåre byggde också ett antal fioler med åtta resonanssträngar. Jag känner till tre stycken och misstänker att det är alla.
  • Pelle Björnlert har en och den spelar han på ganska flitigt. Det finns spår inspelade med instrumentet på tre Gigaproduktioner, Mikaelidansen, Fors och Musikanter, polskor och Andanter och bilder i konvolutet på de två sistnämnda. Den av Kåre byggda halsen är nu utbytt mot en som gjorts av Bengt-Göran Lundahl.
  • Anders Törnkvist i Norrköping har en. Helt byggd av Kåre och i intakt skick. Används också flitigt.
  • Magnus Gustafsson lät Kåre bygga en hals till en tjeckisk fiol. Magnus spelar dock inte så ofta på den. Jag såg den i Växjö för två år sedan och då var den inte riktigt uppställd. Magnus använde den på inspelningen av första Höök-skivan, och då hade han strängat upp med riktiga råsenor, men sedan dess har den mestadels legat i träda.

3 kommentarer:

medelålders sa...

När jag köpte skivan 'Forsens låt' på 70-talet, fanns det inte ekonomi för att beställa en fiol från Norge. Nu, i den ljuva medelåldern, finns det både tid och råd, men finns det någon andrahandsmarknad med Kåre Knudsens fioler?

undrar Anna

StudioAlbrecht sa...

Jag fastnade också för skivan "Forsens låt" och jobbade ihop till de 4.500 kr som den "svenska folkmusikfiolen" kostade. Går nu i tankarna att avyttra den...men har ingen aning om vad de kostar idag.

StudioAlbrecht sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.