lördag 30 maj 2009

Mer om Göteborgsfiolen

Nu har jag fått bilder på "Göteborgsfiolen" av Pelle Björnlert. Det är fotografier från 1976 tagna på det som då hette Göteborgs historiska museum, idag sammanslaget med Göteborgs Arkeologiska museum och omdöpt till Göteborgs stadsmuseum. Ganska snabbt kan en slående likhet med den fiol på Musikmuseet som jag kallat "Tuppen" konstateras. Huvudet är mycket likt även om Göteborgsfiolen inte riktigt har samma klass på hantverket. Skruvlådans form är också mycket lik (kolla t.ex. på dess ovansida) och den har ungefär samma dekorationer. Såväl "Tuppen" som "Göteborgsfiolen" har målade rosor vid hörn och vid över- och nederkloss på baksidan. Däremot har "Göteborgsfiolen" även rosning målad på framsidan vilket är lite skoj eftersom jag inte sett detta innan. Intressant är den målade rosetten vilket lär vara en parallell till Viola d'Amorens utskurna rosettljudhål (se även "Hjelmen" som har samma sak). Det är väl ingen långsökt gissning att "Tuppen" och "Göteborgsfiolen" är byggda av samma person. Enligt Pelle Björnlerts anteckningar Hans Ekborg, Eket (utanför Örkelljunga). Det är i sådana fall de två första dubbelplansfioler som definitivt är byggda av samma person och Örkelljunga seglar då upp i toppen för dubbeldäckarstatistiken. Kanske läge att döpa om "Tuppen" och "Göteborgsfiolen" till "Ekborg 1 & 2".




Pelle skickade även foton av en fiol med 6 resonanssträngar och skruvlåda i dubbelplan som är lite lik "Norbergsfiolen". Mer info kommer...

onsdag 27 maj 2009

Kinnevaldsfela nr 2

Eva Johansson i Urshult är synnerligen produktiv. Här kommer ett nybyggt alster av samma modell som denna. Bra låter den också. Har hört en inspelning.




fredag 22 maj 2009

Stränghållare

Stränghållaren börjar ta form. Om ni undrar varför den är så bred nedtill så är det för att jag tillämpar metoden behåll-material-så-att-det-går-att-spänna-fast-träbiten-enkelt-så-länge-som-möjligt. Formen är alltså inte klar än. Intarsian blev helt ok. Den stora frågan är hur man löser problemet med finstämmare för spelsträngarna. Måste man köra på de klassiska finstämmarna som går fram framför stränghållaren eller finns det något smartare?

onsdag 20 maj 2009

Göteborgsfiolen

Det saknas en hel del fakta om den dubbeldäckare som finns på Göteborgs stadsmuseum. Nu har jag dock fått lite nya uppgifter av Pelle Björnlert, som fotade och lät kopiera Göteborgsfiolen på 70-talet. Enligt Pelle är fiolen byggd 1768 av en Hans Ekborg i byn Eket, Rya socken, Norra Åsbo härad. Eket ligger strax utanför Örkelljunga och därmed kan vi addera ytterligare ett instrument till listan över de som är byggda i nordvästra Skåne. Enligt museets katalog är fiolen byggd 1708 så någon av uppgifterna lär vara fel men det är ju lätt att förväxla en nolla och en sexa. Enligt katalogen är signaturen Ö, 1708 och det stämmer ju inte med byggaren som Pelle rapporterar om. Ö kan i och för sig betyda Örkelljunga, svårt att säga. Måste nog försöka besöka museet och kolla mer fakta. Några foton från 70-talet är på väg att skickas till mig. Återkommer då med bilder!

måndag 18 maj 2009

Några uppdateringar

Här har det inte hänt någonting på länge. Nu finns det dock några uppdateringar på resoneramera.se som jag kan tipsa om. Bl.a. fler bilder på nybyggda fioler (Per-Olof Moll och Kalle Kallin) samt en ritning på "Bulan". Ska försöka jaga fram några nyheter inom kort.