Tänkte att jag skulle sammanfatta 2009, det andra året i denna bloggs historia. Året har väl präglats av att det har varit svårare att gräva fram material. Det finns fortfarande en hel del saker att undersöka men många av de lättaste projekten som har gått att få fram via internet eller telefon klarade jag av redan 2008. Ska jag komma längre i framtiden är det nog dags att börja röra på sig och fysiskt besöka lite museer etc. Hur som helst, några nyheter blev det i alla fall under året:
- I januari mailade Göran i Norberg några bilder på den dubbeldäckare (och här) som han hittat på auktion i Västmanland. Ett lite annorlunda instrument med andra lösningar än övriga fioler i kategorin. Instrumentet har snäcka, som till skillnad från övriga fioler var fäst i skruvlådans övre våning och fiolen har dessutom en intressant "lucka" på skruvlådans baksida.
- I februari sjösattes resoneramera.se med syftet att vara en samlingsplats för bilder och info om resonanssträngsfioler. Det finns mycket som kan göras för att förbättra sidan och det kommer förhoppningsvis senare. Ska försöka förbättra strukturen och fixa lite bättre texter. Detta arbete har redan påbörjats men all info har inte laddats upp ännu.
- Via Pelle Björlert fick jag bilder på "Göteborgsfiolen" och kunde genom dessa konstatera även vem som byggt "Tuppen", nämligen Hans Ekborg i Örkelljunga. Pelle skickade också bilder på en 6-strängad dubbeldäckare från Östergötland byggt av Johan Spetts.
- I juni samlades ett gäng bloggläsare och resonanssträngsentusiaster på Ransätersstämman. Skoj att se instrument i verkligheten som jag endast beskådat på bilder. Vi kunde dock snabbt konstatera att det var en ganska dålig idé att ha resonanssträngsfiolträff utomhus på tidernas kallaste Ransätersstämma. På fredagen satt jag, min sambo och några kompisar i tältet och drack glögg samt eldade stormkök i värmesyfte, burr.
- Ett lite mer misslyckat projekt under året var att kartlägga förekomsten av resonanssträngsfioler på tavlor. Jag gick igenom Statens musikbiblioteks bildarkiv så gott det gick men hittade inget jättespännande. Dessutom var jag i Härlövs kyrka för att titta på några Pehr Hörberg-målningar och även om de inte visade standardfioler rörde det sig inte heller om några resonerare. Enligt Magnus Gustafsson ska det finnas en bild på en 12-strängad fiol målad av Hörberg men jag har inte lyckats leta rätt på den. Däremot finns ju denna bild av just Hörberg som visar ett instrument med samma intarsia i greppbräda och stränghållare som vissa dubbeldäckare har.
Nu ska jag gå på fest men jag återkommer imorgon med en spaning om det nya året!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar