måndag 23 oktober 2023

Örkelljunga

Som jag skrev i ett tidigare inlägg om artikeln av Paul Wilstadius har jag ända sedan jag läste artikeln första gången funderat på om den hos Jöran Mothe (1751-1754) endast till förnamnet kände lärlingen Hans egentligen är Hans Severin Nyberg i Örkelljunga som byggt tre kända dubbeldäckare, Tuppen, Göteborgsfiolen och Elvis. Hade hoppats hitta något mer i Ängelholms kyrkoböcker men det är inte lätt att tyda marginaltexten om lärlingarna hos Jöran Mothe. Ola är en annan endast med förnamnet nämnd lärling men det finns också två kända namn, Carl Johan Broberg (lärling 1759-1765) och Jakob Hellman. Hellman gifter sig senare med Johan Georg Mothes dotter Anna Greta medan Carl Johan Broberg blir en känd violinmakare i Göteborg som återfinns i den mesta litteraturen i ämnet.

2 baspunkters avdrag på räntekostnaderna för alla som kan tyda denna text från Rya sockens kyrkoböcker

Efter att ha konstaterat att Örkelljungas och Ryas (Hans Severin Nyberg har ibland kopplats till Eket utanför Örkelljunga som ligger i Rya socken) kyrkböcker är otroligt svårlästa letade jag runt lite efter alternativ information om släktforskning i Örkelljungatrakten. Hittade en aktiv förening i Norra Åsbo härad som transkriberat massor av kyrkboksinfo till wordfiler och excellistor (hurra!). Hittade att Nyborg (inte Nyberg som det ofta står annars men det är väl som med Rönnegren, Rungren etc) Fredagen d. 29 October wigdes Wiolinmakaren Mäster Hans Sewerin Nÿborg från LandzCrona wid Klåckaren Hörnings dotter Jungfru Elizabet Hörning från Örkeliunga. Liusningen Begÿntes d. 4 Juli 1756.” Intressant info, Nyborg kopplas till Landskrona och det kan vara en förklaring till att det inte går att hitta några födelseuppgifter kring honom från Örkelljunga. Intressant också att han står titulerad som violinmakare, även om Bengt Nilsson anger att han haft privilegier är mitt intryck av de flesta källor att han bedöms som närapå amatör och med en ganska nersnackad produktion (Nilsson nämner ”en primitiv form av hardingfela” om Nyborgs instrument vilket jag tycker är lite orättvist). 30 december 1759 föds Nyborgs dotter Ingeborg Maria och som ett av vittnena vid dopet dagen efter står "gesellen Johan Saxe ifrån Landscrona". Givet Nyborgs historia från Landskrona är det inte otänkbart att Saxe är gesäll hos just Nyborg även om inte det står specat.

Sökte även igenom lite kring klockarsläkten Hörning och till min förvåning hittar jag att ”21 October 1769 börjas lÿsningen för wiollmakaren Call Johan Broberg från Giötteborg samt Jungfrun Ullrika Magdalena Hörning i Örkeliunga. Wigdes d: 23 Now.”. Såväl Elisabet som Ulrika Magdalena Hörnings föräldrar heter Anders Hörning och Elisabet Lindberg och de är alltså systrar. Det skiljer alltså några år mellan att lärlingen Hans lämnat Jöran Mothes verkstad och att Broberg kommer dit men det känns ytterst sannolikt att denna lärling Hans är just Hans Severin Nyborg. Broberg är född i Munka-Ljungby, det vet man sedan tidigare men han står här antecknad som boende i Göteborg vid giftermålet. Det verkar inte osannolikt att det finns en kontakt mellan konstellationen Mothe/Hellman/Broberg och Nyborg och att det är denna kontakt som fungerar som äktenskapsförmedling mellan Broberg och Ulrika Magdalena Hörning. Att två syrror dejtar varsin fiolmakare från olika delar av landet som inte känner varandra känns helt enkelt långsökt. Broberg får en son 16 januari 1770 men som tyvärr avlider 20 mars året därpå, efter det hittar jag inga mer spår av Broberg i Örkelljunga så man får kanske anta att han flyttar tillbaka till Göteborg då.

Det ser alltså ut som att det finns ett kluster av violinmakare som är länkade till varandra och som enligt nuvarande fyndbild byggt de första och flesta svenska resonanssträngsfioler. Rönnegren och Mothe kommer tillbaka från krigsfångenskap i Sibirien där de lärt sig violinmakarkonsten och Mothes son och sonson tar vid, därtill tar man in lärlingar i form av Jakob Hellman, Carl Johan Broberg och Hans Severin Nyborg. Detta är alltså helt nytt, ingen har tidigare vetat någonting om Nyborg och förmodligen har vi heller inte på bra länge (cirka ett par århundraden) kunnat koppla ihop såväl hur väl Rönnegren och Mothe kände varandra och hur central dubbeldäckarproduktionen tycks ha varit för dem.  

Om jag räknar lite översiktligt kommer jag fram till två gambor, en fiol och två dubbeldäckare bevarade efter Rönnegren, fyra gambor, en fiol och fyra dubbeldäckare bevarade efter Johan Georg Mothe, inga instrument bevarade Jöran eller Önnert Mothe, en cello efter Jakob Hellman samt en fiol och två altfioler efter Broberg men han ska enligt ”Götheborgs Stads Fabriquers Tillstånd och tillverkning för åren 1771-1793” ha tillverkat 121 fioler, 31 celli 2 kontrabasar, 36 cittror, 12 humlar och 30 barnfioler. Därtill finns tre bevarade dubbeldäckare efter Nyborg. En snabb gissning från min sida är att det inte bara var Johan Georg och Nyborg som byggde dubbeldäckare, den senare var ju lärling hos Jöran Mothe förvisso under Johan Georgs verksamma tid men det känns osannolikt att Johan Georg överfört kunskaper direkt till Nyborg utan att Jöran Mothe ens testat att bygga en dubbeldäckare. Man kan också vidare gissa om Carl Johan Broberg haft något att göra med de två dubbeldäckare som återfunnits i Göteborg (Angeredsfiolen och den Nyborgfiol som finns på Göteborgs stadsmuseum). Man kan bara spekulera om den totala mängden dubbeldäckare som detta kluster producerat men jag gissar i alla fall att det är betydligt fler än vad som befarats, och en rätt hyfsad andel av mängden stråkinstrument som de byggt totalt (9 av 21 bevarade instrument är dubbeldäckare).

Hans Severin Nyborg avlider i Eket, Rya socken 1774-02-14

Inga kommentarer: