Jag blev lite fundersam över att sambanden för stalltrycket verkade linjära eftersom det finns en kvadratterm med i formeln. Om man drar ut diagrammet lite ser man att sambanden så klart inte är linjära. Åtminstone inte när man förändrar mensuren. Inte heller stallhöjdens påverkan på trycket är linjärt men i det område som är aktuellt för fiolbygge är det näst intill linjärt.
Om man analyserar hur stalltrycket förändras med ändrad mensur och stallhöjd kan man konstatera att en förändring av mensuren med X% alltid kommer att påverka trycket mer än motsvarande förändring av stallhöjden. Däremot påverkar det så klart mer att ändra stallhöjden en millimeter än mensuren en millimeter eftersom det blir en större procentuell förändring.
Jag tänkte köra samma mensur som på min tidigare fiol (cirka 309 mm) eftersom jag tycker att det är trevligt att spela när avstånden för vänsterhanden är lite kortare. Stalltrycket för min fiol är cirka 89% av normalfiolens. Vill jag minska detta med ytterligare 10 procentenheter måste jag minska avståndet i höjdled mellan stallets topp och översadeln med fem millimeter. Frågan är hur stor påverkan detta kommer att göra. Jag kommer att göra en rakare hals men det kanske inte kommer göra lika stor inverkan som jag trodde. Vi får se.
Förresten korrigerade jag en länk i föregående inlägg om stalltrycket. Den gick visst till fel källa som i och för sig är en intressant artikel för oss som håller på med barockinstrument.