torsdag 23 november 2023

Hemresa från fångenskap

 Fångarna i Ryssland släpptes efter freden i Nystad 1721 men trots att jag plöjt rätt mycket litteratur i ämnet vet jag inte i detalj hur hemresan gick till. En källa på Krigsarkivet tror att rullorna över återkomna fångar är sammansatt på Krigskollegium i Stockholm enligt uppgifter som inhämtats hos regementsskrivarkontoret på respektive regemente. Jag har haft någon hypotes om att personer som återvänt samma dag borde ha rest ihop och att man därför borde kunna kolla vistelseorter för folk ur Norra Skånska och Hielms som hemkommit 8:e maj (som Arwit Rönnegren). Blir lite klurigare om det inte är en inskrivning t.ex. i Stockholm utan hemkomst till regementet, var hade ens Hielms dragoner sin hemvist? Regementet fanns ju inte ens kvar efter det stora nordiska kriget.

Har i alla fall tröskat igenom de hemkomna 8:e maj ur Hielms och Norra Skånska i lite olika källor, t.ex. B.A. Ennes Biografiska Minnen af Konung Carl XII:s Krigare och i Christopher von Warnstads skrifter om Norra Skånska Kavalleriregementet ur Släkt och Hävd under 1990-talet. Den enda ur Norra Skånska Kavalleriregementet som jag hittar fångenskapsorter på är prästen Ingel Rabenius (senare präst i Leksand) som vistas i Klinow (som numera heter Kirov) ”hvarest han försörjde sig med förfärdigande av Trä-uhr och Tagel-Peruker”. Annars är det mest Tobolsk bland befälet i Norra Skånska. Finns uppgifter om att vissa fångar som först vistats i Klinow (Philip Johan Strahlenberg) senare rest vidare till Tobolsk. En aspekt som talar mot Tobolsk som fångenskapsort för Rönnegren och Mothe är att just Tobolsk är den ort det skrivits mest om i efterhand. Blidström var där och det finns ganska mycket brev från folk som var i Tobolsk. Om Rönnegren och Mothe byggde fioler där borde de kanske tagits upp i någon källa som senare reproducerats. Carl Piper som var minister i Karl XII:s regering och efter Poltava kom att driva fångkontoret i Moskva har förvisso skrivit i ett brev till sin fru i Sverige att några karoliner t.ex. försörjt sig på att bygga musikinstrument (Karolinerna efter Poltava, Vera Effron s. 54) men det kanske borde funnits mer detaljer eftersom det borde väckt mer intresse.

De ur Hielms dragoner som är återkomstrapporterade 8:e maj 1722 och som har känd vistelseort (enligt BA Ennes) är Nils Hielm själv som ska ha vistats i Moskau (Wirf die gläser an die wand!) samt Capitain Johan Hindrich Levenheim och Capitain Mårten Stellijn som båda ska ha vistats i Galitsch. Endast spekulation här men det verkar inte vara en helt orimlig rutt att man reser från Klinow/Kirow, hämtar några polare i Galitsch, befriar chefen i Moskva och sen drar hem till Sverige. Eller vad tror ni?


Att hitta Rönnegren och Mothes vistelseort är en förutsättning för att kunna gå vidare och leta i brev och annan dokumentation som skulle kunna avslöja något mer. Pipers brev skulle kunna ge något om han nu ger mer några mer detaljer?

Inga kommentarer: