måndag 23 februari 2009

Stämskruvar

Kolla på den här bilden av Edvin Karlssons fiol. Den har två typer av stämskruvar. Spelsträngarna ser ut att ha standardskruvar medan resonanssträngarnas skruvar är av en märklig konformad sort. Jag tycker att det verkar som om spelsträngsskruvarna är utbytta och av senare datum än de andra, men det är så klart bara en gissning. Är det någon annan som sett sådana konformade skruvar? Eller är det en hemsnickrad variant?

"Munken" är en annan fiol som har väldigt olika skruvtyper. Här känns det dock mer som båda är original men att man gjort resonanssträngsskruvarna mindre av utrymmesskäl. Om alla skruvar är original är dock en intressant notering att byggaren valt olika material.

fredag 20 februari 2009

Mått på "Tuppen"

musikmuseets web finns lite mått på "Tuppen". Både mensur och totallängd är extremt kort enligt dessa siffror. Jag kollade på alla dubbeldäckare på musikmuseet i våras men tyvärr fick jag hjärnsläpp och glömde mäta instrumenten. Jag bedömer att alla fiolerna var ungefär lika små, och mindre än en standardfiol, men inte att måtten skulle vara så korta som 532 mm totallängd respektive 240 mm mensur. Det är nog läge för ett nytt besök då jag kan mäta alla instrumenten.

onsdag 18 februari 2009

Fler bilder på Edvin Karlssons fiol


Som jag antydde i inlägget om Edvin Karlsson är hans fiol ganska lik instrument av Mohte och Rönnegren (t.ex. "Bulan"). Nu har jag lagt upp lite fler bilder och zoomat in huvudet på en av bilderna och då ser man denna likhet ännu tydligare. Dessutom finns fler bilder på "Munken" (eller vad den nu bör kallas, någon som har ett bättre förslag på vad den liknar?)

fredag 13 februari 2009

Musikministeriet

Lyckades missa musikministeriet om Stradivarius kontra billig skräpfiol förra veckan. Som tur var finns programmet på SVT-play. Liten besvikelse dock att violinisten spelar ett sådant stycke som gör det mycket svårare att höra skillnad. Hade varit mer spännande med Stradivarius kontra en fiol för sisådär 10000, alternativt en bättre tysk fabriksfiol. Här är klippet.


För övrigt har jag lagt till några bilder på resoneramera.se. Denna gång Tuppen och Elvis

torsdag 12 februari 2009

Mer bilder från Norberg

Göran har skickat lite fler bilder på den åttaundersträngade fiolen i Norberg. Intressant att se hur spåret för luckan i skruvlådans baksida ser ut + hur själva luckan är gjord. Måste vara mycket svårt att få en så bra passform att den rundade luckan glider bra i spåret. Imponerande hantverk!




Bilderna finns också på resoneramera.se, det gör även ett antal nya bilder på "Bulan"

söndag 8 februari 2009

Axel Sjölander

Detta är inte Axel Sjölander men det är hans hus (det röda alltså)

Axel Sjölander var en spelman från Grönadal strax söder om Tingsryd i Småland. Axel bodde i en liten stuga under mycket spartanska förhållanden. Under 70-talet blev han Smålands svar på Ekor Anders och jämfört med tidigare under sin levnad fick han extremt mycket uppmärksamhet. Om ni har vägarna förbi någon gång är det ett tips att göra ett besök i stugan. Det går att ta sig en titt och allt ser ut som det gjorde när Axel bodde där. En kalender från 1981, där Axel brukade göra ett kryss för varje dag som gick, hänger kvar och man kan se att sista dagen som är överkryssad var den 14:e juni. Axel brukade under slutet av sin levnad spela på varuhuset Börjes i Tingsryd, på den så kallade Hyllan. Det är varuhusets café och priset för kaffe är samma som när varuhuset öppnade, dvs 1,50 och en ostfralla kostar 4,50. Axel gjorde en låt som heter På Börjes hylla.


Spisen
Axels kalender

Vad har då detta med en blogg om resonanssträngade fioler att göra? Axel spelade inte på ett sådant instrument men enligt Axel hade hans farfar Håkan Jonasson en resonanssträngsfiol. I Axel Sjölander - spelman i Grönadal av Magnus Gustafsson finns uppgifter att Axel klargjort mycket tydligt att farfadern spelat på en sorts fiol "som hade någon sorts ljudsträngar, di liksom ljuade med. Det hade en del spelmän på den tiden. Det är precis som på en del psalmodikon".
Tyvärr förtäljer inte historien vilken typ av resonanssträngsfiol som det rörde sig om. Inte heller var den tagit vägen.

torsdag 5 februari 2009

mer om resoneramera.se

Glömde skriva att resoneramera.se inom kommer att uppdateras med fler bilder och omarbetade texter om de olika instrumenten. Jag har en hel del bilder i lager men måste redigera dem en aning och så måste jag i vissa fall få tillstånd att publicera bilderna.

onsdag 4 februari 2009

resoneramera.se


Det var ett tag sedan det kom ett nytt blogginlägg här och det har sin förklaring. Jag har äntligen fått till en första version av den nya websidan resoneramera.se. Tanken med denna sida är att den ska ge en lite bättre överblick över ämnet svenska fioler med resonanssträngar. Om du har följt denna blogg så kanske det inte finns så mycket nya information men jag vet att förstagångsbesökare på bloggen har lite svårt att få en översikt över ämnet. Bloggen kommer fortsätta användas för ostrukturerade tankar och nyheter och det är fortfarande den som ni kan kolla för att hänga med vad som är på gång. Websidan kan så klart utvecklas mer, designen kan förbättras etc. Jag har lagt en del energi på att få till en struktur som gör att det går lätt att lägga till nya bilder, info om fler instrument etc. Jag tänker mig att sidan ska bli en samlingspunkt för info om fioler med resonanssträngar och om du har bilder på ett instrument som du byggt eller äger och vill publicera det på sajten får du gärna meddela mig och skicka över bilder. Kom också gärna med kommentarer på hur du upplever websidan, kan något förbättras etc.