fredag 29 augusti 2008
Trägen vinner
torsdag 28 augusti 2008
Skruvlåda
Den förekommer även på "Elvis" (av Hans Severin Nyberg):
Men om man tittar på en nutida rekonstruktion som t.ex. den Pelle Björnlert spelar på så ser man att det inte verkar vara något problem att få plats med strängarna även utan avsmalnande skruvlådskant. Jag antar att en sådan skruvlådskant inverkar negativt på hållfastheten för skruvlådan. Om syftet var att få plats med strängarna, varför lyckades man inte lösa detta på annat sätt? Om syftet var ett annat, vilket var det? Maila gärna dina idéer!
måndag 25 augusti 2008
Resonanssträngarnas ursprung
Det finns två huvudområden för musikinstrument med resonanssträngar. Det ena är Europa och det andra är norra Indien. Detta gör att det finns fyra olika hypoteser för var resonanssträngarna ska ha haft sitt ursprung:
- Resonanssträngarna är en europeisk uppfinning
- Resonanssträngarna är en indisk uppfinning
- Resonanssträngarna kommer från ett område mellan Europa och Indien och har därifrån spridit sig till de tidigare nämnda områdena
- Resonanssträngar har uppstått parallellt i båda områdena
Den mest spridda teorin är att resonanssträngarna kom från Indien till Europa via sjöfarare. Eftersom resonanssträngarna först är kända i Europa från 1600-talet så sammanfaller detta ganska bra med tiden då den europeiska ostindienhandeln tog fart. Engelsmännen var väl mest lyckosamma i handeln, eller åtminstone i att kolonisera Indien, och resonanssträngar finns omnämnt i England väldigt tidigt. Bland annat beskriver Michael Praetorius i sin bok Syntagma musicum II från 1619 ett instrument som kallas viola bastarda som skall ha funnits i England. I Centraleuropa omnämns resonanssträngar inte förrän i slutet av 1600-talet men däremot verkar de blivit mer populära i Tyskland, Böhmen och Ungern än i England. En författare vid namn Francois-Joseph Fétis hävdar att viola d'amoren fanns i Konstantinopel innan den fanns i Centraleuropa och tycker snarare att det verkar som om resonanssträngarna kommit via Mellanöstern.
När de gäller de indiska instrumenten med resonanssträngar är situationen mer oklar. Sitaren är väl det mest kända instrumentet men det förseddes troligen inte med resonanssträngar förrän under 1800-talet. Sarangin var då tidigare och de första skrifliga källorna härstammar också från 1600-talet. Det är alltså ungefär samtidigt med de första källorna som omnämner resonanssträngar i Europa. Indien stod under denna tid under stark påverkan från Persien och många indiska instrument har persiskt eller arabiskt ursprung. Även här finns det alltså belägg för Fétis hypotes om att resonanssträngarna kom till Europa via främre orienten. Viola d'amorens flamformade ljudhål skulle också kunna vara ett belägg för detta eftersom flamman är en symbol för Islam.
torsdag 21 augusti 2008
Englisch Violet
onsdag 20 augusti 2008
Namnfrågan
måndag 18 augusti 2008
Viola d'amore i Sverige idag
fredag 15 augusti 2008
viola d'amore
- platt botten
- gambaform
- blixt- eller ormformade ljudhål och ibland även ett runt ornamenterat hål med en snidad rosett
- människohuvud istället för snäcka
onsdag 13 augusti 2008
Lackering
måndag 11 augusti 2008
Mer om hardingfelan
Under senare år har en annan norrman, Björn Aksdal, lett ett projekt som syftar till att kasta med ljus över hardingfelans historia. Man har kallat samman ett team med ett antal byggare, antropologer, dendrokronologer, folkmusikbyråkrater etc. för att utröna hur det egentligen ligger till med det norska nationalinstrumentets tidigaste historia. Man har och har haft för avsikt att kombinera både humanistiska och naturvetenskapliga metoder för att avgöra huruvida hardingfelan är en efterkommande släkting till viola d'amoren eller om det är en norsk uppfinning som föregår övriga europeiska instrument med resonanssträngar. Projektet avser att titta närmare på så många gamla hardingfelor som möjligt och man är särskilt intresserad av Trond Isaksen Flateboes och Isak Nielsen Botnen felor samt förstås Jaastadfelan. Det kanske mest intressanta i detta projekt är de C14 och dendrokronologiska dateringsförsök som gjorts. När det gäller Jaastadfela har det inneburit problem för trovärdigheten för testerna att man inte velat ta så stora träbitar för analyserna som egentligen är brukligt. Däremot pekar analyser med denna metod på att ett feleskrin från Voss mycket väl kan vara så gammalt som den inskription med årtalet 1512 antyder. Det intressanta med feleskrinet är att den tidiga hardingfeletypen som Jaastadfelan tillhör passar perfekt i lådan.
Jag ska försöka få tag i några av källor i ämnet som endast finns i pappersform och lovar att återkomma. Björn Aksdal har enligt en uppgift en stor bok om hardingfelor på gång men denna verkar vara försenad.