måndag 1 september 2008

Karlshamnsfiolen

Idag fick jag några bilder på dubbeldäckaren som finns på Karlshamns museum. Instrumentet faller in i den vanliga mallen, 8 resonanssträngar, skruvlåda i dubbelplan och det lilla hacket i skruvlådans kant strax nedanför a-strängsskruven. Det sista tycker jag är lite märkligt. Varför har alla byggare valt att ha med denna? Här är det ju fråga om en "ny" byggare som jag inte stött på tidigare. Finns det möjligen någon poäng med att skruvlådans överkant inte är rak eller är det bara så att de som byggt dubbeldäckare har kopierat varandra? I fallet med Karlshamnsfiolen kan det möjligen vara så att det är samma byggare som byggt "Tuppen" (som saknar etikett eller annan information om vem som byggt den). Huvudena liknar varandra även om "Tuppen" är lite mer avancerad och lite snyggare i utförandet. Det kan ju dock bara indikera att "Tuppen" är av senare datum än Karlshamnsfiolen.

"Tuppen"
Kroppen är ännu mer lik på de båda instrumenten. Sargens nederdel är ganska rak och det hela ger ett ganska fyrkantigt intryck. I och för sig kanske det är farligt att dra slutsatser om gemensam byggare endast utifrån kroppsformen eftersom t.ex. "Elvis" också har en lite liknande kroppsform.

Karlshamnsfiolen

"Tuppen"

"Elvis"
Den kanske mest intressanta likheten är dock inläggningarna i Karlshamnsfiolens greppbräda som är väldigt lik inläggningarna i "Tuppens" stränghållare. I övrigt kan man nämna att Karlshamnsfiolens sarg är trasig vilket så klart är synd. Skruvlådans kant smalnar av på samma sätt som jag nämnde här. Strängar, resonanssträngsskruvarna, stall och stränghållare saknas och locket ser ganska härjat ut. Det skulle krävas stora insatser för att återställa fiolen i spelbart skick. Musikmuseet hävdar dock att det är dumt att göra stora reparationer eftersom man riskerar att förstöra instrumenten för framtida studier av dem. Ett stall som byts ut för att göra instrumentet spelbart leder säkert oftast till att det gamla originalstallet försvinner vilket så klart är dåligt. När det gäller Karlshamnsfiolens greppbräda ser denna inte ut att vara utskjutbar. Det är dock en detalj som man kan forska vidare i.

2 kommentarer:

Esbjorn Wettermark sa...

Kul! Jäkligt kul att läsa din blogg, känner att "grävargenerna" börjar pirra hos mig också! La upp en blogg om min uppsats om vietnamesisk musik för några veckor sedan. Drar igång med det egna grävandet nästa vecka i Hanoi. Ha det fint och lycka till!

Jon Magnusson sa...

Kul att du gillar en fiolblogg trots att du är klarinettist! Ska med spänning följa era äventyr i Vietnam