tisdag 25 november 2008

Mer om den indiska dubbeldäckaren

Nu har jag fått svar av Indradeep och enligt honom så är det den indiska byggarens idé att göra skruvlådan i två våningar. Det är ju en smart lösning och det finns närmare en miljard indier så att någon kommer på detta är väl inte helt otroligt :-). I mitten av 1700-talet fanns knappa två miljoner svenskar, en väldigt liten del av den europeiska befolkningen. Om det inte finns några historiska dubbeldäckare utanför Sverige ställer man frågan varför ingen annan kommit på detta vid samma tid.

6 kommentarer:

Per H sa...

Det ser ut som om resonanssträngarna har ett eget litet stall. Någon som har sett det tidigare?

Jon Magnusson sa...

ja jäklar, det har jag inte tänkt på. Vad lustigt. Måste fråga om det eftersom jag aldrig sett det innan. Indradeep pratade om att byggaren tittat på en fransk viola d'amore. Kan vara värt att undersöka om den haft ett resonanssträngsstall.

Anders Norudde sa...

Om jag inte misstar mig så verkar stallet brett som ett sitarstall. Alltså för att få resonanssträngarna att låta som de gör på sitar. Svårt att se exakt. Bättre närbild vore ju bra att få se.

Jon Magnusson sa...

Jag har frågat om han kan skicka en bild. Man spekulerar ju i om resonanssträngar på fioler har indiskt ursprung och här är det alltså tal om att ett europeiskt instrument (fiolen) förses med resonanssträngar av en indier som använder sig av metoder från de klassiskt indiska instrumenten. Intressant!

Anonym sa...

Här är en dubbeldäckare från Tyskland daterad 1770 - 1790! Dålig bild men det ser ut som om det är sex ressonanssträngar och skruvlåda i två plan! Det kanske finns fler ute i Europa?

http://www.prices4antiques.com/music/stringed-instruments/Strings-Violin-dAmore-German-1-Piece-Back-Fine-Grain-Top-ca-1780-Case-Bow-A054020.asp

Moll
PS. Hur bar man sig åt innan Internet fanns?

Jon Magnusson sa...

Hur hittade du denna violino d'amore? Jag har länge misstänkt att det borde finnas dubbeldäckare utanför Sverige men hittills inte hittat någon. Nu har det dykt upp tre stycken på bara ett par veckor!