måndag 9 mars 2009

Kinnevaldsfelan

Jag har fått lite bilder från Eva Johansson i Urshult på hennes nybyggda resonerare. Hon kallar den för Kinnevaldsfelan och den är av en egendesignad modell. Detta är Evas tredje fiol med resonanssträngar och hon har redan påbörjat nr 4.


5 kommentarer:

Per H sa...

Gillar utvecklingen av resonanssträngsfinstämmarna (långt ord). Det ser ut som eker och ekermuttrar om jag tittar noga.
Grattis Eva!

Jon Magnusson sa...

Din uppfinning börjar få väldig spridning. Undrar när norrmännen upptäcker den... men då får man väl kontraktera pausspelmän på landskappleiken :-)

Per H sa...

"... men då får man väl kontraktera pausspelmän på landskappleiken :-)" Såg det först nu, he he det var roligt! Mycket tid går till resonanssträngsstämmande på kappleikarna!

Jon Magnusson sa...

Frågan är hur det skulle vara med finstämmare på hardingfelans resonanssträngar? Man kanske inte vinner så mycket på finstämmare till sensträngar men jag upplever att resonanssträngarna gör stränghållaren ganska stabil och att spel- och resonanssträngar inte påverkar varandra så mycket stämningsmässigt. Bör man inte därför kunna ha finstämmare på hardingens resonanssträngar?

Anders Norudde sa...

Man ändrar inte på norsk tradition i första ögonblicket. Att sätta finstämmare på en utsmyckad stränghållare är helgerån och man kan bli hängd.
Jag skulle även råda folk att lära sig stämma resonanssträngarna med storskruvarna. Det går bra om man passar in dem ordentligt o smörjer då o då.
Ungefär som att lära sig matematik till att börja med utan räknedosa i skolan. :-)