måndag 13 april 2009

Inläggningar i greppbräda och stränghållare

Kolla på denna bild. Det är en målning av Pehr Hörberg som finns på omslaget till Magnus Gustafssons bok Småländsk Musiktradition. Enligt Magnus finns en tavla av Hörberg som föreställer en åttaundersträngad fiol men på denna tavlan är fiolen utan resonanssträngar. Däremot är greppbrädans och stränghållarens utsmyckningar i stort sett identiska med Karlshamnsfiolens samt Tuppens stränghållare (+ såklart Änglafiolens greppbräda och stränghållare). Var dessa utsmyckningar vanliga även på fyrsträngade fioler eller är det en resonanssträngad fiol som stått modell för Hörbergs tavla? Skulle vara intressant att se om det fanns fler standardfioler med inläggningar som liknar dessa. "Tuppen" kan för övrigt mycket väl haft en sådan greppbräda som senare bytts ut. Jag har börjat bygga en ny stränghållare till min fiol och planen är att fixa inläggningar av denna sort. Lite kul eftersom det har traditionella belägg. Får se om jag nån gång orkar göra även en greppbräda i samma stil.

2 kommentarer:

spelman sa...

Det finns en bild på den så kallade "Spele-Jocke" med en fiol som liknar den på boken. ( finns med på kult-plattan "En roliger dans", en kanonskiva med ett fantastiskt omslag)

Jon Magnusson sa...

Just det, den fiolen har jag sett på nån bild. Ska försöka leta upp den. Har dock för mig att det inte var exakt samma mönster