tisdag 21 november 2023

Krigsarkivet

Jag har börjat försöka lokalisera mer information om Johan Georg Mothe och Arwit Rönnegren och deras historia inom det militära och ett naturligt ställe att börja är Krigsarkivet. Målet är såklart att hitta information om vem som kan ha lärt dom fiolbygge under tiden i krigsfångenskap i Sibirien. En försvårande omständighet är arméns hierarki, inte bara organisatoriskt utan även informationmässigt. Det finns helt enkelt mycket mer information om personer ju högre upp i hierarkin de var, vanliga soldater nämndes inte alltid i rullor och därtill fanns det en stor mängd civil personal som är ännu mer styvmoderligt behandlad när det kommer till dokumentation.

Enligt Wilstadius uppger Johan Georg Mothe för kämnärsrätten i Ängelholm att han under 6 år tjänat överste Erik Hielm. Överste är en väldigt hög grad och betecknar en regementeschef. Någon Överste Erik Hielm hittar inte jag i Karl XII:s armé men däremot en Nils Hielm, som blev befordrad till överste 11:e juni 1706 då han fick ta över Magnus Stenbocks dragonregemente när Stenbock blev utsedd till Guvernör i Skåne. Regementet bytte då namn till Hielms dragonregemente. Dragonregementena med namn efter sin officer (Meijerfelts, d’Albedyhls, Taubes, Schlippenbachs etc) var i hög grad rekryterade utanför Sverige och efter freden i Altranstädt 1706 skedde en hel del rekrytering i Sachsen där såväl Altranstädt som Mothes födelseort Dresden ligger. Det bör vara hyfsat sannolikt att Johan Georg Mothe ingick i Hielms dragonregemente men jag har ännu inte kunnat hitta honom i några rullor eller liknande, det är mycket möjligt att han var någon form av civil tjänare i regementet. Att hitta regementet är väldigt viktigt för vidare efterforskningar så jag håller på att försöka få originalprotokollet från kämnärsrätten i Ängelholm för att se om inte Paul Wilstadius uppfattat överste Hielms förnamn fel.

Arwit Rönnegren då? Jo han stod ju angiven som ryttare i ovan nämnda rättsprotokoll och eftersom ryttare är en menig kavallerist låg det närmast till hands att söka i norra skånska kavalleriregementets rullor. Här är han från ett protokoll med hemkomna krigsfångar.

1722 Maii 8, Norra skånska cavalleriet, Ryttaren Arvid Runnegren av majorens comp (kompani/skvadron) nr 72, 44 år, 19 tjänsteår, född i Halmstad, Går till regementet (d.v.s får ej avsked, utan fortsätter sin tjänst vid regementet)

Arwit Rönnegren kommer alltså hem/släpps/skrivs in i Stockholm eller vid hemregementet den 8:e maj 1722. Intressant nog verkar han resa med Jon Klingelberg/Kringelberg 50 år från Halland som enligt Anne Nilsson är ett av vittnena som Johan Georg Mothe använder sig av då han ansöker om att få gifta sig. Enligt Wilstadius heter vittnet vid burskapsansökan vid kämnärsrätten i Ängelholm Johan Engelberg och han ska ha varit 58 år från Hov och Ysby socken i Halland. Eftersom Wilstadius kan ha läst fel på Överste Hielms förnamn kan det även tänkas att Engelberg är en felläsning av Kringelberg och 58 egentligen ska vara 50.

Det är inte så väldigt långsökt att gissa att Johan Georg Mothe var med på samma resa som Rönnegren och Klingelberg eftersom det kan ha varit ett skäl till att Mothe hamnade i just Ängelholm. Jag har dock ännu inte hittat Mothe i rullorna, t.ex. för Hielms dragoner. För övrigt är även Överste Nils Hielms återkomstdatum 8:e maj 1722 vilket gör att man blir ännu mer sugen på att koppla Mothe till Hielms dragoner. Mothe uppger att han tjänat Överste Hielm i sex år men inte på vilket sätt. Hade han varit kavallerist/soldat själv borde han nog angett det så jag skulle gissa att han snarare är trossdräng eller någon annan form av civilanställd.

Bröderna(?) Rönnegren som Trådz drängiar

Arwit Rönnegren hittar man för övrigt som en av trossdrängarna (Trådz drängiar) i rullorna över Norra Skånska Kavalleriregementet under deras postering i Pommern 1701 och 1702 dit regementet kommenderades 1701. Intressant nog finns det en Nils Rönnegren bland trossdrängarna, inte helt omöjligt att det är Arvids bror, men Nils finns inte med bland de hemkomna så det verkar troligt att han inte har överlevt kriget och fångenskapen. Om Arwit Rönnegren värvades 1701 stämmer det också hyfsat med de vid återkomsten lämnade uppgifterna om 19 tjänsteår även om det är 21 år mellan 1701 och 1722. Rönnegren måste ha avancerat till kavallerist mellan 1702 och 1709 eftersom han står listad som Ryttare (menig kavallerist) i hemkomstprotokollet, kanske räknas endast åren som ryttare som tjänsteår och inte de som trossdräng. Intressant är att Rönnegren tycks återgå i militär tjänst efter återkomsten vilket gör att han kanske inte drog igång fiolmakarverksamheten direkt. Det är inte omöjligt att han finns i några rullor efter 1722 men sådana är inte digitaliserade så det blir märkbart jobbigare att leta. I krigsarkivet står Rönnegren listad som född i Halmstad, Wilstadius och andra källor har angivet Ebbarp i Kattarps socken. Kanske var det där han hamnade och att man antagit att han återvänt hem men egentligen kanske han bara bosatte sig i närheten av regementet (Helsingborg) när han väl slutade i Norra Skånska Kavalleriregementet? Finns inga födelseprotokoll från Kattarp 1680 men däremot kanske från Halmstad, kan vara värt att kolla!

Inga kommentarer: