söndag 5 maj 2024

Blidström - en sörmlänning?

Håller man på med instrumentmakare som varit krigsfångar i Ryssland under det Stora nordiska kriget är det naturligt att också intressera sig för Gustaf Blidström. Blidström var Hautboist (oboeist) vid Skaraborgs regemente och det finns en notbok bevarad efter honom där han nedtecknat ett antal melodier, marscher, menuetter några polskor etc. under sin vistelsetid i Tobolsk. Jag har hittat Gustaf Blidström i en rulla över hemkomna krigsfångar och trodde först att kanske ingen annan gjort det men i efterhand har jag förstått att Joakim Ekedahls förträffliga masteruppsats Instrumentellt i Fält refererar till samma rulla.

Min texttolkning är: Gustaf Blij(d?)ström, 55 år, 25 tjänsteår, född i Södermanland, ”har tal? På ?”, ”avsked med underhåll”. Hemkomstdatum är 9 maii 1723.

Att det står Blijström ska man inte haka upp sig på, har hittat otaliga stavningar av Johann Georg Mothe (Hans Georg, Hans Jürgen) och Arvid Rönnegren (Runnegren, Rundegren, Rungreen). Blidström kommer hem ett år och en dag senare än Arvid Rönnegren, det visar på hur krångligt och långt det är att ta sig från Tobolsk. Det har i andra källor rapporterats att Blidström får avsked med pension 1723 och att han ska ha tjänstgjort sedan 1697 vilket stämmer med de 25 tjänsteåren (hade kanske blivit 26 senare 1723). Enligt uppgift ska han dock varit född 1658 och hade då varit 65 år men jag tycker mer att det ser ut som 55 i rullan, men helt otänkbart är inte 65. Vad som står ovanför avsked med underhåll är svårläst, på några andra soldater i rullan står det ”fångad vid Nipern” och liknande vilket är anteckningar om att de var med Lewenhaupt då de rester av den karolinska armén som överlevde Poltava kapitulerade vid Perevolotjna som ligger vid floden Dnepr. Tycker inte det ser ut som något sådant här. Blidström var med vid Perevolotjna eftersom det finns dokumenterat att han strax före kapitulationen skickades iväg på ett uppdrag för hämta en kapten Wibbling som skulle bryta upp en kista innehållande regementeskassan.

Krigsarkivet var lite osäkra på var personerna i rullorna var vid det tillfälle då de fördes in i rullorna, vid hemregementet eller vid Krigskollegium i Stockholm. Jag känner mig hyfsat övertygad om det sistnämnda eftersom en artikeln i Karolinska förbundets årsbok om karolinernas hemresa anger att så gott som samtliga krigsfångar åker samma rutt via St Petersburg ofta via Finland till Stockholm. Det blir då naturligt att alla inrapporterats där och kanske att deras vidare öde avgjorts redan då. Det är lite spännande att tänka att det beslutats centralt vilka som skulle få pension och vilka som skulle återgå till regementet eftersom det påverkade fördelningen av soldattorp senare. När Arvid Rönnegren återkom till Skåne fick han återta sitt gamla nummer och därmed tillträde till ett soldattorp som han troligen aldrig sett tidigare eftersom han var trossdräng när han lämnade Sverige.

Att Gustaf Blidström skulle vara född i Södermanland har jag aldrig sett före jag läste det i rullan och sen då i Ekedahls uppsats så det är ändå lite nya uppgifter. Att det är födelseort som specificeras i den kolumnen är fastslaget sedan tidigare, och ibland står det en specifik ort och ibland bara ett landskap. Det var sannolikt inte ovanligt att folk tog värvning i regementen i andra delar av landet. Sedan kanske det inte spelar så stor roll var Blidström var född eller var han bodde, musiken lär han framför allt ha snappat upp under sin tid i den karolinska armén under fälttåg och i möten med andra militärmusiker. Det kan vara värt att kolla vilka mer som kommer hem 9 maj 1723, ur samtliga regementen. Alla dom lär ha varit i Tobolsk eller ännu längre bort och har sannolikt rest tillsammans. Kanske kan det ge ytterligare några uppgifter? Finns det fler musiker bland dem?


Inga kommentarer: