tisdag 26 april 2011

Laga ett hörn

Jag har en gammal fiol som enligt etiketten är byggd av David Christian Hopf. Tyvärr har ett hörn ramlat bort och tappats bort. Har någon tips på hur jag bör göra en ny bit och laga med? Ska jag ta en granbit och försöka lacka/måla denna så den liknar resten av fiolen eller ska jag göra en bit av t.ex. ebenholz som kontrasterar mot fiolen men innebär en starkare lagning?


4 kommentarer:

kalle sa...

Hej!
Ett hörn gör du lättast bara genom att göra en ny bit av en bit gran, passa in biten noga så blir det bäst , passar biten bra så håller det utan problem ,kör med varmlim då det drar ihop fint.
Ta till biten så du har en rak /paralell yta att spänna fast den mot med nån bra tving, snygga till biten då du vet att limmet torkat väl, ta inte för tunnt lim för då suger bara granträet in och vidhäftningen blir kass.
//Kalle

Anders Norudde sa...

Ett litet tips är att använda mörkare trä, typ ceder, äldre gran. Så att det ser ut ungefär som det redan föråldrade granträet. Se även till att inte det nya hörnträet blir betsat!

Jon Magnusson sa...

Ok, tack för tipsen. Hur gör man med lack? Ska man skippa allt sådant och hoppas på att det ser ut som ett slitet hörn tack vare att det är ett mörkare trä?

kalle sa...

Testa med anilinpulver för olje,resp.spritlack beroende på vad du vill använda och vad det är ifrån början , jag brukar prova mig fram med kulören , jag har provat med lite linolja och nåt färgpulver (jordfärg),nåt pappa använde till att behandla det olackade greppet på halsarna, bara att arbeta in i en trasa ,sedan låta det torka in och lacka över med oljelack, det brukar bli rätt skapligt.
//Kalle