onsdag 22 oktober 2008

Carl Sved

I Jan Lings nyckelharpan finns en uppgift om att Delsbospelmannen Carl Sved skall ha haft en fiol med resonanssträngar. Uppgiften är kanske lite extra intressant eftersom min erfarenhet är att många hälsingespelmän idag inte är överdrivet positivt inställda till bordunspel och omstämningar. Under ett samtal med Ulf Störling fick jag dock uppmaningen att ta dessa uppgifter med en nypa salt. Uppgiftslämnaren skall ha varit en man vid namn F. Walter och enligt en farbror som Ulf spelat med då han var liten var denne Walter en erkänd mytoman.

När vi ändå är inne på Hälsingland kan jag meddela att Esbjörn Wettermark mailade ett tips om att en fiolbyggare i Enånger byggde ett antal fioler med resonanssträngar på 1950-talet. Exakt vad han fått idén från är aningen oklart men troligen är det hans eget påfund. Däremot har det funnits minst en annan resonanssträngad fiol i Enånger men den blev ombyggd till en vanlig fiol också under 1950-talet. Esbjörn tror att många gammaldags instrument levt kvar i Enånger lite extra länge, bland annat finns det en egen liratyp från orten,

2 kommentarer:

Esbjorn Wettermark sa...

Ett litet förtydligande, det finns bevisligen ett antal "gammaldags" instrument bevarade från Enånger, men det är just bevarade, så det är ju inte helt säkert att de faktiskt använts eller att de ens kom från orten ursprungligen. Jan Vinter, som skrivit en bok om liror i Sverige, var ytterst tveksam till om någon av de två lirorna från orten någonsin byggts för att spela på eller om de helt enkelt var "skådebröd"! I boken "Svensk folkmusik och Folkdans" av Tobias Norlind nämns att Hälsingespelmännen förr hade "ljumsträngar" under de vanliga strängarna på fiolerna, men det står inte var han fått de uppgifterna ifrån. I samma stycke nämns även en "violino d'amore med 8 understrängar från Engelholm" enligt Nolind var den det instrumentet från 1700 talet. Det kanske kan vara en av dina dubbelplansfioler?
Keep it up!

Jon Magnusson sa...

Jo självklart kan ju instrumenten vara från annan ort. Det är ju därför det är så intressant med etiketter i dem. Antar att Jan Winter kollat på enångersliran som finns på musikmuséet och sett något som gör att han bedömer att den aldrig spelats. Undrar vilken detalj? Violino d'amoren från Engelholm är troligen den som är byggd av Johan Georg Mothe. Den har ej kvar sin originalhals men piggar vid stränghållarknappen som indikerar att den haft resonanssträngar.